#BePartOfTheBridge
#BePartOfTheBridge

Home_tr

A.G.A ismi Ermenistan, Gürcistan ve Anadolu kelimelerinin İngilizcelerinin (Armenia, Georgia, Anatolia) kısaltmasıdır.

Arsen Petrosyan (Ermenistan) – Duduk
Mikail Yakut (Gürcistan/Türkiye) – Akordeon
Deniz Mahir Kartal (Türkiye) – Kaval ve Gitar

Tarih boyunca Güney Kafkasya ve Anadolu toprakları pek çok buluşmaya, karşılaşmaya, bir o kadar da ayrılığa tanıklık etti. Bu coğrafyanın halkları, kimi zaman yaşadıkları topraklarda mutlu günlerinde el ele tutuşarak dans ettiler, kimi zamansa savaşların ve soykırımın etkileriyle kervanlarda ağıtlar yaktılar. Bu topraklardaki müzikler zamandaki yolculukları sırasında başka insan topluluklarına da temas etti ve çeşitli değişimlere uğrayarak bugüne kadar ulaştı. Nesilden nesile aktarılan bu melodiler Türkiye, Ermenistan ve Gürcistan kökenli üç müzisyen tarafından yeni bir bakışla bu albümde tekrar yorumlandı.

2017’nin haziran ayında, Hrant Dink Vakfı`nın desteği ile, ’Türkçeleştirilmiş Ermeni Müzikleri’ araştırması için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden Deniz Mahir Kartal’ın çantasında kavalları ve çocukluktan beri duyduğu melodiler vardı. Araştırma sırasında duduk icracısı Arsen Petrosyan ile albümde de yer verecekleri eserler üzerine birlikte çalıştılar. Fakat işi sadece araştırma ile sınırlı tutmayıp bu çalışmanın meyvelerini bir proje ile sahneye taşımaya ve kayıt altına almaya karar verdiler. Deniz Mahir, Gürcü kültürünün halen çok canlı olduğu, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde büyümüştü. Arsen’in kökeni de Gürcistan’da yaşayan Ermenilere dayanıyordu. Hal böyle olunca coğrafi olarak gidilecek yol çoktan belliydi ve dolayısıyla ekibe Gürcü kökenli müzisyen Mikail Yakut da dahil oldu.

Türkiye’de Kaval, Ermenistan’da Duduk ve Gürcistan’da da Akordeon, yaygın olarak icra edilen, bu kültürlerin tipik çalgılarındandır. Albümde, bu enstrümanların aralarındaki uyumun, bahsi geçen coğrafyanın ortak melodileri aracılığıyla nasıl birbirini tamamlayan tınılara dönüştüğüne tanık oluyoruz. Aynı şekilde repertuvar oluşturulurken de eserlerin konularına ve hikayelerine dikkat edildiğini ve müzisyenlerin çocukluklarından beri kulaklarına çalınan ortak ezgilere yer verildiğini görüyoruz. Albümün diğer bir özelliği de üç faklı kültürün karakteristik enstrümanlarını, solo parçalar aracılığıyla yalın bir şekilde dinleyici ile buluşturması.

Geleneksel müziğin, hele ki bu topraklarda, belli bir etnik kökene mal edilemeyeceğinin bilinci ile halkların paylaşmaya ve birlikte yaratmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bu albümün, yüzyıllardır iç içe yaşayan halkların birbirleriyle etkileşimlerinden doğan ortak melodilerin tekrar filizlenmesine vesile olmasını umuyoruz.

DENİZ MAHİR KARTAL

Deniz Mahir Kartal 1987 yılında İstanbul’da doğdu. 2005-2011 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın Halk Dansları bölümünde eğitim gördü.

Kaval, duduk, saksafon ve klarnetin yanında çok çeşitli telli enstrümanlar çalan Kartal, 2013 yılından beri Berlin’de yaşamaktadır.

Anadolu müziğinden Klasik müziğe, Balkan, Ska ve Punk`tan Elektronik müziğe kadar çok çeşitli alanlarda farklı gruplar, orkestralar ve projelerle sahne almaktadır.

Bunun yanı sıra, köklerini Anadolu müziğinden alan ve Berlin’in kendine has müzik karakteri olan Elektronik müzik ile birleştirdiği Solo Projesi “KafaNar” Avrupa’nın birçok şehrinde dinleyici ile buluşmaktadır.

Deniz Mahir Kartal, 10 seneyi aşkın sürede birçok film müziği bestelemiş ve uzun yıllardır stüdyo müzisyenliği yapmaya devam etmektedir. 2020 yılında yaptığı film müziklerini albüm olarak yayınlamaya başlamıştır.

Ayrıca kurucusu da olduğu A.G.A Trio ile ve uzun yıllardır birlikte çaldığı Berlin`in çokkültürlülüğünü yansıtan Babylon Orkestra ile bu yıl iki albümü yayınlanmıştır.

MİKAİL YAKUT

Mikail Yakut, İberya Özkan’dan akordeon dersleri alarak müziğe başladı. 2002 senesinden itibaren İstanbul’da ağırlıklı olarak Anadolu ve Kafkas geleneksel müzikleri icra eden birçok müzik grubu ile çalıştı.

“Kafdağı Müzik Grubu” ve “Sonbahar Kumpanya” ile çok sayıda konser verdi. Aynı dönemde “Mor ve Ötesi”, “Teneke Trampet”, “Ayşenur Kolivar” ve “Hakan Yılmaz” gibi şarkıcı ve grupların albümlerinde konuk sanatçı olarak yer aldı.

2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Almanya`ya gelerek, Brandenburg Teknik Üniversitesi’nde klasik akordeon ve caz piyano eğitimi aldı.

Mikail Yakut’un çalışmalarının merkezinde, çocukluğundan itibaren içinde yetiştiği Anadolu, Kafkas ve Doğu Avrupa bölgelerinin geleneksel müzikleri yer alır. Klasik müzik, elektronik müzik ve caz ise beslendiği diğer müzik alanlarıdır.

Sanatçı bir yandan bu müzik tarzlarını birbiriyle harmanlarken diğer yandan da kültürel sınırları aşan bir performans ortaya çıkarmaktadır. Bunu yaparken doğaçlamayı da tarzlar ve kültürler arasında bir köprü olarak kullanır.

Şu anda Berlin’de yaşayan sanatçı “A.G.A Trio” ve “Heval Trio” ile çalışmaktadır. Bunun yanı sıra müziklerini “Carlo Domeniconi”nin bestelediği Çizmeli Kedi çocuk tiyatrosu ve “Korhan Erel” ile kurdukları elektro-akustik tekno ikilisi “Mut” ile de sahne almaktadır.

ARSEN PETROSYAN

Arsen Petrosyan, yeteneğiyle birçok kez onurlandırılmış genç bir duduk ustasıdır. Ermenistan’ın Charentsavan şehrinde yaşamaktadır.

Müzik dehası bir çocuk olarak eğitimine altı yaşında başladı ve hocası Krikor Khachtryan ile üflemeli bir çalgı olan shvi’yi çalmayı öğrendi. Daha sonra Erivan’daki Komitaş Ermeni Devlet Konservatuarı’nda ünlü duduk ustası Gevorg Dabaghyan’ın öğrencisi oldu ve buradan mezun oldu.

Arsen Petrosyan, genç yaşına rağmen (kendisi 1994 yılında doğmuştur) birçok turne gerçekleştirmiş başarılı bir müzisyendir. Amerika, Rusya, Kanada, Hindistan, İspanya, Almanya, Gürcistan ve tabii ki Ermenistan’da konserler vermiştir.

Şu anda Erivan`da “Ynar” Geleneksel Ermeni Müzik Topluluğu ile solist olarak çalmakta ve yakın zamanda kurduğu “Arsen Petrosyan Trio” ile sahne almaktadır.

Arsen Petrosyan, geleneksel müziğin sınırlarını aşmakta ve dinleyiciyi Ermenistan’ın ötesinde birçok ülkeye uzanan bir yolculuğa davet etmektedir.